LIVING WITH NOMAD

První batoh NOMAD jsme představili před dvěma lety. Od té doby se bez něj neobejde žádná z našich cest. Lukáš, který za designem NOMADu stojí, s ním procestoval Evropu, Srí Lanku a Island. Přečtěte si, proč je to jeden z Lukášovo nejoblíbenějších produktů NAUT vůbec.

Co stálo za myšlenkou vytvořit NOMAD a jak dlouho trval jeho vývoj?

Já se osobně neustále přesouvám mezi přírodou a městem a tak jsem chtěl vytvořit batoh, který by byl praktický a funkční jako klasické krosny a zároveň reprezentativní v ulicích. Vývoj prvního prototypu trval asi půl roku. Až po roce jsme se ale dostali k designu, se kterým jsme byli skutečně spokojeni.

Co máš na tomhle batohu nejraději? Co je tvoje oblíbená vychytávka?

Nejraději mám organizéry ukryté ve stěnách batohu - vše je uspořádané a po ruce. Jedna z nejpraktičtějších věcí je bezpochyby možnost rozevřít celou přední stěnu. U klasického rolltopu se musíte prohrabat celým batohem, než se dostanete k tomu, co je na dně. NOMAD prostě celý rozepnete, stejně pohodlně jako by to byl kufr. Baví mě i možnost odepnout bederní pás - ve městě ho sundávám, na výlety zas připnu.

S NOMADem na zádech jsi procestoval kus světa a v terénu ho testuješ snad každý víkend. Co byla ta nejbláznivější věc, kterou jsi s ním zažil? 

Paradoxně největší test jsem prožil v Česku a to v zimě v obří sněhové bouři cestou na Sněžku a zpět. Přiznám se, že jsme jí sjížděl na bobech, batoh se tak dřel po ledu dlouhou cestu. Další test byl přechod Šumavy, batoh měl na sobě upevněný skate i stan. Dostal tam pořádně na frak. Bez potíží přežil i surfovou dovolenou na Srí Lance - spláchla ho vlna, i cestu kolem Islandu.

Nedávno jsme představili novou generaci. V čem je lepší než ty předchozí a co je nejdůležitější novinkou?

Za mě je nejlepší novou vychytávkou kombinace rolltop zavírání se zipem. Běžně je u rolltop batohů horní část otevřená, jen se přehýbá. NOMAD teď dokážeme bezpečně uzavřít i bez rolování, čímž se i navýšil jeho objem.

NOVÝ NOMAD PRO

NOMAD PRO je navržen pro cestování mimo civilizaci i objevování velkoměst. Odolné technické materiály a precizní zpracování z něj dělají spolehlivé zavazadlo na jakýkoliv typ cest.

Díky modulárnímu systému se batoh proměňuje podle potřeb a každou jeho část je možné využít jako samostatné zavazadlo. Na přední stěnu je možné připnout MODULAR CROSSBODY BAG, prostornou brašnu přes rameno. Na boky pak MODULAR BAGS, které se díky COBRA BELT (i ten je součástí balení) snadno promění v praktické ledvinky.

Lukáš Procházka

Svět NAUT začal vytvářet už během studií architektury a později grafiky na pražské UMPRUM. Na starosti má design, vývoj a výrobu zavazadel a je také art directorem značky.

Obdivuje práci architektů mjölk a Adama Gebriana. Baví ho design Volvo a Land Rover.

Na horách je jako doma, ať už se snowboardem nebo na několikadenní pěší tůře. Když si jde zaběhat, často to končí půlmaratonem. Nedávno do svého dlouhého listu oblíbených aktivit přidal surfing.